Tyrniöljyjä on kahta tyyppiä: hedelmäliha- ja siemenöljy. Molemmat ovat erinomaisia E- ja K-vitamiinin lähteitä. Niissä on myös oranssiin väriin viittaavia karotenoideja. Juuri siksi oranssit porkkanat ovat näöllemme yhtä hyödyllisiä kuin tyrnimarjat.
Karotenoidit ovat A-vitamiinien esiastetta, ja A-vitamiini on puolestaan yksi tärkeimmistä tekijöistä silmiemme toiminnassa. A-vitamiinin puutteen tunnistaa näköongelmien ilmaantumisesta tai kuivasta ihosta ja silmistä. Siksi tyrni on erittäin hyödyllinen välipala myös niille, jotka viettävät paljon aikaa näytön ääressä. Tyrniöljyssä on kuitenkin marjoihin verrattuna huomattavasti korkeampi karotenoidipitoisuus.
Tyrnin hedelmäliha- ja siemenöljyllä on kuitenkin hyvin erilainen rasvahappokoostumus. Hedelmälihaöljy sisältää enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja, mutta siemenöljy terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja. Tyrnin siemenöljy on muuten ainoa öljy, jossa on omega-3:n ja omega-6:n luonnollinen suhde 1:1.
Molempia mainittuja omega-rasvahappoja ihminen tarvitsee, mutta nykyaikaisessa ruokavaliossa omega-6-rasvahappo on päässyt merkittävään ylivoimaan. Sitä on kalassa sekä porsaan- ja kananlihassa, mutta myös erilaisissa siemenöljyissä. Omega-6-rasvahappo edistää tulehdusreaktioita kehon luonnollisena puolustusmekanismina. Omega-3 puolestaan alentaa syntynyttä tulehdusta. Siksi on tärkeää, että näiden kahden suhde on joko 1:1, kuten esi-isillämme, tai jopa 2:1 omega-3:n eduksi.
Tyrnin siemenöljyä käytetään yleensä ravintolisänä, ja sitä suositellaan otettavaksi aamuisin ennen ateriaa. Tällä tavoin se auttaa myös hoitamaan gastriittia ja haavaumia, lievittää kipua ja epämukavuutta sekä tukee mahan limakalvon paranemista ja uudistumista.
Tyrniöljy sisältää harvinaista omega-7-rasvahappoa, jota löytyy ihomme lipideistä ja joka stimuloi solujen uudistumista.
Hedelmälihasta saatu öljy on hyödyllistä iholle, minkä vuoksi öljyä käytetään mieluummin lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa. Kuivatusta hedelmälihasta puristettu öljy sisältää harvinaista omega-7-rasvahappoa, joka on ihon lipidien tärkeä osa ja stimuloi ihon uudistumisprosesseja ja haavojen paranemista. Tämän ansiosta tyrniöljyn paikallinen käyttö tukee myös arpien katoamista ja rauhoittaa sekä vähentää esimerkiksi auringon säteilystä johtuvaa ihon palamista tai muulla tavoin ärtynyttä ihoa. Tyrniöljy muuten absorboi UVB-säteilyä ja siksi sitä sopii käyttää myös luonnollisen aurinkovoiteen komponenttina.
Usein tyrniöljyä löytyy antioksidanttisten ominaisuuksiensa vuoksi juuri kypsemmälle iholle tarkoitetuista ikääntymisen ja ryppyjen vastaisista tuotteista. Tyrniöljy kiinteyttää ja virkistää myös veltostunutta ihoa, silottaa ryppyjä ja sopii myös kuivan, ärtyneen, karhean ja kutisevan ihon hoitoon. Satoja vuosia tyrniöljyä on käytetty myös ihon kylmä- ja kuumavahinkojen hoidossa.
Hiustenhoidossa tyrniöljyä löytyy usein shampoiden ja hiustenhoitoaineiden ainesosana. Se on myös erinomainen lisä hiustenhoitotuotteissa, joita käytetään hiusten värjäyksen tai permanentin jälkeen vahingoittuneiden hiusten, niiden elastisuuden ja kiillon palauttamiseen.
Tyrnimarjojen fantastisten ominaisuuksien vuoksi tämän pensaan lehdet ja niiden terveysvaikutukset ovat jääneet varjoon. Tyrninlehdissä on runsaasti flavonoideja, karotenoideja ja steroleja. Lehdet ovat myös antioksidanttien osalta marjojen veroisia.
Koska antioksidantit auttavat vahvistamaan sekä immuunijärjestelmää että alentamaan kuumetta ja tulehduksia, tyrninlehtitee on erittäin hyödyllistä erilaisten hengitystieongelmien lievittämiseen, mutta myös kehon yleisen vastustuskyvyn lisäämiseen. Se edistää myös vahvempien hiusten kasvua ja vähentää niiden irtoamista. Joten älä unohda kerätä myös lehdet pensaasta syksyllä!